Cool School se mijenja

Početna

Podaci o autoru

Ime: Anita Bjeliš

Predmet: Razredna nastava

Škola: OŠ Kula Norinska, Kula Norinska

Pogledaj sve članke ovog korisnika!

STILOVI UČENJA

Učenje je odraz načina na koji promatramo svijet, okoliš, znanost, osjećaje...Stil učenja se definira kao put kojim se obrađuju informacije. Ono se zasniva na jakim, a ne slabim stranama. Nema točnog ni pogrešnog načina učenja. Neka djeca više vole vizualni tip učenja, neka auditivni a neka kinestetički (manipulativni) tip učenja. Nije neuobičajeno kombiniranje jednog i drugog tipa učenja.
Roditelji također više vole jedan tip učenja od drugog. Nije neobično da se stilovi roditelja i djece razlikuju.
Da bi učenje bilo učinkovito, važno je shvatiti način na koji vaše dijete uči.

VIZUALNI TIPOVI uče gledanjem. Prizivaju slike iz prošlosti kada pokušavaju zapamtiti, sliku kako ta stvar izgleda u njihovoj glavi. Četrdeset posto učenika pripada ovoj kategoriji.

AUDITIVNI TIPOVI uče i pamte po sluhu, dok KINESTETIČKI vole predmet dotaknuti, vidjeti kako radi. Oni imaju najviše problema u školi jer je, nažalost, u većini škola učenje još uvijek po tradicionalnom modelu.

Kao što i mi koristimo različite stilove učenja u različitim situacijama, tako i djeca.
Ako vaše dijete ime problema u školi, istražite način na koji se informacije prezentiraju u školi i to gradivo prođite ponovno kod kuće na način koji odgovara vašem djetetu.
Preporučam da o tome razgovarate i sa njihovim učiteljima.
Razmislimo i o okruženju u kojem dijete uči. Dok tradicija govori da moramo učiti u sobi koja je tiha, bez mnogo sadržaja koji bi im odvlačili pažnju, neka djeca više vole učiti u malo kaotičnom okružju. Glasna glazba, ležanje na krevetu za neke predstavlja idealno mjesto za učenje.

Iskušavajući različite metode učenja možemo spriječiti da se djeca osjećaju  frustrirano i neprilagođeno. Iskušavajući različite metode možemo poboljšati djetetova postignuća u školi.


Pogledano: 9446 puta.  Dodano: 20.10.2007. 20:46:12 od Anita Bjeliš
  Ocijenite članak:

Ocjena: 2.6/5 (Broj glasova: 179)