Cool School se mijenja

Početna

Podaci o autoru

Ime: Natali Biškup

Predmet: Razredna nastava

Administrator i voditelj projekta

Pogledaj sve članke ovog korisnika!

Kreativno provedeno vrijeme

Predškolci, prvačići


Vrijeme je tu i leti. Sviđalo se to nama ili ne sunce izlazi i zalazi, a dani se nižu. Kad ste roditelj mjerenje vremena je još izrazitije jer svaki mjesec nosi poneki centimetar više, mali sisavac počinje trčati za loptom, a prijatelji se čude promjenama i rastu djeteta.

Sve će se to dogoditi neovisno o vama. Ono što ne smijemo zaboraviti je naš dodatak dnevnom ritmu. Djetetu je potrebno je još malo pažnje. Tako je dopuna kvaliteti vremena koje provodite uz dijete i kreativno stvaranje. Djeca žele biti kreativna i brzo uhvate korak s aktivnostima kao što su stvaranje "nečega iz ničega" i preuređivanje poznatog u nepoznato. Ponudit ću nekoliko primjera da se prisjetimo kreativnosti koja čuči u nama i konačno uz našu djecu može uzeti zasluženu pažnju:

NEDJELJA
Jutro je. Imate jedan sat vremena. Baš da od brašna i vode izmješate gustu masu nalik na tekuće ljepilo. Komade tankog papira ili novina istrgate u rezance i napušete balon. Papirne trake namačete u masu od brašna i slažete po balonu, a zatim oblikujete i izbočine koje će predstavljati nos, usta ili štogod slično. Sloj treba biti debljine oko 1 cm. Stvoreno se mora sušiti do sutra pa vam ostane vremena da smislite čime ćete ukrasiti ili obojati nešto što može i ne mora biti maska.

Dijete je steklo nove vještine i iskustva, naučilo je nešto o brašnu, vodi... uživalo u procesu u kojem smije samostalno stvarati bez opasnosti (naravno da je glavni dio posla odradilo dijete), a i doživjelo zajedništvo i kreativnost. Neprocjenjivo za jedan sat vremena, zar ne?

PONEDJELJAK
Pri ruci su vam flomasteri i papir. Dijete ne zna što započeti. Ponudite mu priču o dobrom zmaju koji je zarobljen u boji i treba ga spasiti kroz razne zadatke:

  • od kruga, trokuta i kvadrata nacrtati zmajevu prijateljicu,
  • našarati zakrivljenu crtu, a zatim u zavijucima dočarati lica zmajevih neprijatelja,
  • nacrtati svemirskog zmaja koji ni po čem nije sličan zemaljskom i dati mu ime (potaknite maštu pitanjima ; Kakva bi mu mogla biti glava, od čega su mu ruke...)
  • nacrtati zmaja koji je u sebi utjelovio više životinja (npr. pticu, ribu i svinju)
Na kraju zmaj iz boje je spašen i vi ga izrađujete od paira i puštate da odleti na vjetru.

UTORAK
Odlazimo u dućan, a šetnju možemo obogatiti skupljanjem listića, biljčica i kamenčića u malenu košaricu. Po povratku od sakupljenog materijala i kutije za cipele, ljepila i kolaž papira nastaje «umjetničko djelo» koje će krasiti neki kutak u kući.

SRIJEDA
Izradimo vlastite instrumente od stvarčica koje bi inače završile u smeću. Plastična bočica punjena rižom, tjesteninom ili kamenčićima zvuči kao zvečka. Svinuta žica i žlica mogu zamijeniti triangl (muzički trokutić), a kutija, lončić ili karton uz štapić mogu postati bubanj. Truba od zarolanog paira, lijevka... Uz pratnju glazbe možete i odsvirati i pjevati.

ČETVRTAK
Za dijete nečitača.
Pišete i čitate riječi, rečenice ili učite riječi na stranom jeziku. Na kartončiću možete napisati jednu riječ, pročitati slovo po slovo, a dijete može nacrtati što ta riječ predstavlja (slon). Dvije sličice pokažete djetetu i pitate: Na kojoj je slici slon? Ukoliko uputi pogled u dobrom smjeru pohvalite ga veselim usklikom. Zapisujete slova na kamenčiće iz dvorišta, slažete slova iz plastelina ili mekane žice. Najbitnije je da se idjete osjeća ugodno u toj aktivnosti i da ga ne zamarate. Veselje je važnije od poduke.

igra11.jpg

PETAK
Izradite pečat od jabuke ili krumpira. Izrežite komadić krumpira i na njemu izdubite neki znak ili slovo. Obojite temperom ili vodenim bojama i ukrasite papir.

SUBOTA
Nacrtajte zastave država. Izrežite jednake kartončiće i potražite u atlasu zastave država. Neka dijete odabere zastavu koja mu se sviđa, a zatim je nacrtajte i obojite. Na poleđini napišite ime države i zatim provjerite jeste li ga upamtili.

Sve ove ili slične aktivnosti oduzet će vam vrijeme kojeg je ionako premalo ali nakon nekoliko godina kad pogledate svoj život unazad što mislite da će zaista vrijediti; sati provedeni u čišćenju ili trenutak posvećen zanosu stvaranja uz svoje dijete?

Pogledano: 13607 puta.  Dodano: 25.09.2007. 22:25:01 od Natali Biškup
  Ocijenite članak:

Ocjena: 2.9/5 (Broj glasova: 144)