Cool School se mijenja

Početna

Podaci o autoru

Ime: Natali Biškup

Predmet: Razredna nastava

Administrator i voditelj projekta

Pogledaj sve članke ovog korisnika!

Tablica množenja

Igra i učenje

Kako naučiti tablicu množenja?

Ne zaboravite da je za učenje koje nazivamo automatiziranim potrebno više od 10 000 ponavljanja. Zvuči nemoguće? Nije tako teško ako uzmemo u obzir da se računa svako ponavljanje, na primjer prilikom igre, računanja u dućanu, pisanja domaće zadaće...

U početku razmišljamo poput malih računala koja u glavi zbrajaju pribrojnike i na kraju izračunaju rezultat ovako 7.3= 7+7+7 =21, a zatim to upamtimo i odmah pogađamo: 7.3=21.

Kraće i brže!

No, što kad nam „jednostavno neki brojevi ne idu u glavu". Primijenimo trikove.

  1. trik: igraj se pomoću dvije kocke za „Čovječe ne ljuti se". Baci ih zajedno, a dobivene brojeve pomnoži. Ako ne znaš rezultat ili nisi siguran potraži ga na tablici koja je u prilogu.
tablica za mnozenje.doc

2. trik: brojeve veće od pet možeš množiti rukama. Slijedi ove jednostavne korake i prati slike koje pojašnjavaju postupak. (7.8)
· Otvori toliko prstiju za koliko je broj 7 veći od pet (otvori 2 prsta lijeve ruke).

· Otvori toliko prstiju za koliko je broj 8 veći od pet (otvori 5 prstiju desne ruke).

· Otvorene prste prebroji (2+3=5) i pomnoži s deset (5 puta 10 =50)

· Okreni ruke.

· Zatvorene prste lijeve i desne ruke pomnoži (2 puta 3 = 6)

· Ukupno: 50+6=56

· 7.8 =56

Iako postupak izgleda složeno, može ti pomoći ako uvježbaš takvo računanje za množenje svih brojeva većih od 5. Za početak zamoli roditelje ili učitelje da ti pomognu, a nakon toga ćeš lako računati sam.

3. trik: igraj se kartama koje možeš sam izraditi. Na deblji papir (šeles hamer) isprintaj karte koje imaš u prilogu, a ostale parove možeš napraviti sam zamjenom sličica i brojeva. Ako ne znaš koristiti program za obradu teksta, zamoli odrasle da ti pomognu.

karte za mnozenje.doc

Igre su najzanimljivije u paru ili manjim skupinama:

· Nadmetanje - svaki igrač ima 5 karata koje naizmjenično bacate na stol. Ako baciš kartu na kojoj se traži rješenje množenja trebaš brzo reći rješenje. Ako baciš kartu na kojoj je rješenje (na primjer 72) trebaš brzo reći umnožak dvaju brojeva koji daje 72, (8 i 9). Onaj koji pogriješi gubi sve karte koje su na stolu.

· Traženje - karte su pomiješane i podijeljene među igračima. Naizmjenično bacate po jednu kartu na stol. Ako baciš umnožak (na primjer 12), ostali trebaju baciti brojeve čiji je umnožak 12 (dakle 3 i 4 ili 2 i 6)

· Memori - igrači odvoje četiri para karata (na primjer 7.8 i 56 su par). Pomiješaju ih i stave preokrenuto na stol. Otvaraju po dvije karte tražeći parove. Tko pronađe par uzima ga.
 
Možda će ti pomoći i ova tablica koju, kad popuniš, možeš zalijepiti na vidljivo mjesto u svojoj sobi.

TABLICA MNOŽENJA I DIJELJENJA 1.doc

A za one učenike koji više vole bojati i izrezivati poslužiti će sljedeći niz tablica. Treba ti set bojica i škare, a uz malo truda i igre dugotrajno ćeš upamtiti i najteže umnoške.

tablica mnozenja za bojanje.docZabavi se i izmisli i ostale igre....Pogledano: 194249 puta.  Dodano: 30.08.2010. 17:39:55 od Natali Biškup
  Ocijenite članak:

Ocjena: 3.6/5 (Broj glasova: 484)