Cool School se mijenja

Početna

Podaci o autoru

Ime: Natali Biškup

Predmet: Razredna nastava

Administrator i voditelj projekta

Pogledaj sve članke ovog korisnika!

BROJANJE I BROJ

Igra za učenje pojma broja

BROJANJE  I POJAM BROJA

Ponekad djeci brojite stepenice, igrate se kockama i brojite koliko je visok toranj, koliko je listova palo, prebrojavate točkice na odjeći i zabavljate se. Djeci je neusporedivo zabavnije kad s njima  broje mama i tata.


Zatim pjevate pjesmice i recitirate brojalice:
*
1, 2 i 3

mrkvice u košari

Mi ćemo se sakriti

tražit ćeš nas - ti.

*

1, 2, 3, 4, 5, 6 

poslušajte dobru vijest.

Kuća je od čokolade

da se djeca njome slade.

Prevariti nećeš nas.

Odmah smo pogodili

vještica si prava - ti.

 
A kako naučiti što znači neki broj? 

Nemojte misliti da maleni ne mogu shvatiti. Važno je da im pristupite veselo, kroz igru i bez ozbiljnog tona. Što ranije - to bolje.

Mališani će najprije zapamtiti riječi brojanja i to najčešće i pogrešnim redom; cetiri, pet, tri.
Samo nastavite s igrom. Uskoro će usvojiti brojanje do tri i razumjet će da je jedan manje od dva. Dodat će još jednu kocku da bi dobio 3. Proslavimo, dijete je usvojilo pojam broja. Ima predodžbu o tome što predstavlja riječ - količinu, a sada će lako povezati to s znakom - brojkom.

A kako dalje?
Poigrajte se karticama koje sam vam pripremila i molim vas, uvijek budite veseli i dobro  raspoloženi kako bi djeca sve to doživjela kao igru.

KARTICE

Na karticama se jednostavno nalaze kružići. Nisu stavljeni ni u kakav oblik jer djeca brzo pamte slike pa bi ubrzo znali napamet koja kartica predstavlja koji broj. Ideja je u tome da djeca najprije intuitivno vide da količina može biti veća, manja, a da tim količinama pridružujemo i neke riječi i znakove.

Najprije isprintajte kartice i zalijepite na karton. Na poleđinu tog kartona zalijepite brojku koja odgovara broju kružića. (Kartcie možete skinuti na sljedećem linku.)

kartice za brojenje - MAT.doc

Uzmite prvih pet kartica i u kratkim razmacima ih pokažite svom djetetu (najbolje trogodišnjaku, ali i svakom onom koji još ne razumije računanje do 5). Kod svakog pokazivanja pročitajte broj koji vidite na poleđini. Dijete bi trebalo pogledati karticu i čuti riječ (broj).

Svaki put veselo pohvalite dijete ako je pogledalo u kartončić.

Ta igra smije trajati najduže tri minute u ugodnom raspoloženju.

Zatim pospremite kartice i nemojte ih dati djetetu da se njima igra kako bi zadržalo interes za novo.  Dijete će se veseliti vremenu koje ste proveli zajedno pa će i rado igrati s vama ovu lijepu igru.

Nakon nekoliko takvih igara pređite na drugu. Pokažite djetetu dvije kartice i upitajte: „Gdje je broj 3?" Ka d dijete pogleda u dobru karticu veselo ga pohvalite. Ako pokaže ili pogleda u krivu karticu, s osmjehom i brzo mu pokažite dobru karticu i samo ustvrdite: „Ovdje je broj tri."

Molim vas, nema kritiziranja. Samo igra i pohvala.

Kad dijete može prepoznati koja kartica prikazuje koji broj, pređite na igre računanja.

Posložite kartice na stol tako da stavite karticu 3, znak + , karticu 2, znak = , i prepustite djetetu da pronađe karticu koja ima jednak broj kružića kao ove dvije zajedno (kartica 5).

Dalje igre možete izmišljati i provoditi prema svojoj želji, a najprije prema interesu djeteta.

Ova igra zvuči prejednostavno da bi vam se činilo korisnim lijepiti kartice kad možete slično postići brojenjem kamenčića? Tada ste propustili shvatiti najvažnije:

  • VESELJE I DOBRO RASPOLOŽENJE
  • DRUŽENJE S DJETETOM
  • POHVALA I SAMO POHVALA
  • KRATKO TRAJANJE IGRE (do tri minute)
Želim vam puno lijepih trenutaka i ne zaboravite - što prije to bolje.Pogledano: 12878 puta.  Dodano: 28.10.2008. 09:40:52 od Natali Biškup
  Ocijenite članak:

Ocjena: 2.8/5 (Broj glasova: 141)