Cool School se mijenja

Početna

Podaci o autoru

Ime: Natali Biškup

Predmet: Razredna nastava

Administrator i voditelj projekta

Pogledaj sve članke ovog korisnika!

Pričaj mi priču

Djeca pričaju, odrasli pišu

Pričaj mi priču

Kad sam u društvu djeteta znam da će uskoro doći trenutak da  ispričam ili pročitam dobru slikovnicu, priču, bajku... Ponekad na kraju dana posegnem za knjigom, ali osjećam da je došao trenutak kada je potrebno nečim ponovno uzbuditi dječje srce i maštu, pozvati ga u novu avanturu, potaknuti neobičan doživljaj. Započinjemo pričanje priča - uzbudljivih, strašnih, dosadnih do spavanja, smiješnih i stvara se novo vrijeme u kojem dijete diše u ritmu riječi i zaista sluša što govorim.

U vrtiću svojih sinova naučila sam još jednu uzbudljivu vještinu u kojoj je priča ta poveznica koja nas vodi u čaroban svijet. Naučila sam potaknuti mališane da pričaju priče.

Već nekoliko mjeseci bilježim priče svojih sinova u crvenu bilježnicu s tvrdim koricama. Tek sada postajem svjesna kakvo je blago postala ta bilježnica. Na trenutak zaustavljeno djetinjstvo u riječima, mislima koje se isprepliću, sanjarenjima, maštanjima koja žive svoj bogati i lijepi život.

U početku smo gradili priču zajedno, a sada samo otvorim bilježnicu i pišem, pomalo neuredno i nepravilno, ali svjesna da su te riječi  najljepše, najslikovitije i meni najdraže.

Kakva izmjena svjetova,  kakva ljubav.

Slušati dijete i bilježiti svaki njegov glas, uživiti se s njim, disati s njim, darovati mu to dragocjeno vrijeme kada nam je u središtu pažnje. Morate isprobati, a što će se dogoditi vidjet ćete tek ako se na trenutak udaljite od svoje strke i uronite u taj predivni svijet djetinjstva.

Kako potaknuti dijete da ispriča priču?

Naslov kao poticaj

U igri, vožnji, prije spavanja... Osmislite neobičan spoj riječi i zadajte ih kao naslov djetetu. Molim te, ispričaj mi priču o Magarcu na koturaljkama, Letećem krokodilu, Automobilu na hrenovke, Medvjediću koji nije znao plakati...

Riječi kao poticaj

Zapišite na papiriće riječi i bacite ih na hrpicu, a zatim izvucite tri i pročitajte ih djetetu. Molim te ispričaj priču u kojoj će se pojaviti riječi vlak, janje i pahulja.

Slika kao poticaj

Izrežite iz časopisa i starih slikovnica neke crteže, slike. Potražite detalje koji su neobični i poticajni. Izaberite jedan i pokažite ga djetetu uz zamolbu da vam ispriča priču u kojoj se radi i o tome što je vidio na crtežu.

Pjesma kao poticaj

Slušajte zajedno instrumentalnu glazbu i potaknite dijete da ispriča priču u kojoj će izraziti nešto od onog što je čuo u skladbi. (Naravno sve je stvar mašte).

Budućnost kao poticaj

Zamolite dijete da ispriča priču u kojoj će izraziti ono što želi u budućnosti, o čemu mašta ili čemu se nada...


I na kraju recite djetetu da ćete zapisati svaku riječ koju izrekne i čekajte. Kada shvati da ste tu samo za njega i njegove riječi i da ste čvrsto odlučili ne se omesti dok ne dođe do kraja svoje priče, pričat će najljepše do sad...
Pročitajte djetetu što je osmislilo, ne kritizirajte ga. Nasmijete se s njim, a ne njemu, ako je stvorilo neobičnu rečenicu ili priču. Dozvolite mu neka oslika stranicu pod pričom i pohvalite ga.

I naravno, čuvajte mu njegove priče dok ne poraste - za lijepu uspomenu.

 Pogledano: 7857 puta.  Dodano: 07.01.2009. 15:59:41 od Natali Biškup
  Ocijenite članak:

Ocjena: 2.9/5 (Broj glasova: 140)