Cool School se mijenja

Početna

Podaci o autoru

Ime: Natali Biškup

Predmet: Razredna nastava

Administrator i voditelj projekta

Pogledaj sve članke ovog korisnika!

OPUŠTANJE S DJECOM

Smijeh, zabava, opuštanje

ZA POČETAK
Ivan se upravi vratio kući nakon prvog dana u školi. Majka ga upita: "Onda, dragi, što su te naučili?"
"Ne mnogo, sutra moram ponovno doći."

Često smo ozbiljni. Djeca vide naše namršteno lice.  Zaboravimo se smijati.
Bila sam kod svoje prijateljice i pokušavala oraspoložiti njezinu jednogodišnju kćerkicu kako bi ona bila voljna doći k meni. S vremenom se počela smijati na moje gugutanje i priče, ali mi jednostavno nije prilazila. Zatim je prišao moj sin, izmjenio s njom nekoliko grimasa i ona mu je odmah pružila ruku te su se udaljili od nas u igru. Kad sam ga pohvalila, okrenuo se prema meni i pokazao mi što je izveo s licem. Bilo je to toliko neozbiljno kreveljenje da je malenoj bilo jasno da je put do njegovog srca otvoren.

Pomognimo djeci da budu vesela. Pustimo ih da budu kreativna. Najbolje je da se vesele i da nešto stvaraju, kreiraju, rade.

OPUŠTANJE

Nerazumno brbljanje
Ohrabrite djecu svojim primjerom. Podsjetite se na izražajno kretanje i stvaranje grimasa. Zatvorenih ili otvorenih očiju počnite izgovarati nerazumljive riječi, počnite besmisleno brbljati. Stvorite jezik koji ne postoji. Izrazite sve što želite, dopustite si sve što vam padne na pamet, osim dodirivanja drugih.  Krećite se posve bez ikakva smisla. Poludite, ali ostanite svjesni toga. Neka vaše tijelo bude izražajno.

Vrijeme smijanja

Dopustite djeci da se slobodno smiju. Ne ograničavajte glsnoću, izražaj, zvukove... Njihov um će biti čišći, svježiji, a raspoloženje u grupi može postati stvarno euforično.

 

Vrijeme plakanja

Ako postoji potreba odredite vrijeme plakanja. Za djecu do dvanaest godina nije potrebno provesti ovo vrijeme plakanja, ili se može skratiti prema trenutnoj situaciji.

 

Vrijeme ležanja

Nakon izgovaranja besmislica i smijeha, legnite pet minuta - tiho i bez riječi kao da ste mrtvi. Samo dišite.

 

Isprobajte s djecom i dogovorite izmjene prema vašim idejama. Možete uvesti ples, izvođenje glazbe zvečkama ili jednostavno skakanje po pijesku. Sudjelujte i uvjerite se sami da ste nakon vježbe, opušteniji, sretniji i bliže djetetu u sebi. Sretno.

 

Opširnije o meditacijama za djecu možete pronaći u knjizi iz koje sam preuzela ovo opuštanje; OSHO, Knjiga o djeci, Zagreb 2007.Pogledano: 5538 puta.  Dodano: 25.07.2009. 19:53:02 od Natali Biškup
  Ocijenite članak:

Ocjena: 2.6/5 (Broj glasova: 116)