Cool School se mijenja

Početna

Podaci o autoru

Ime: Natali Biškup

Predmet: Razredna nastava

Administrator i voditelj projekta

Pogledaj sve članke ovog korisnika!

Kreativni u razredu

Ideje za zvaki razred i obitelj

Kreativni u razredu

1.     MANDALA NA IGRALIŠTU

Materijal: krede u boji

Aktivnost: Izradite crtež na papiru tako da osmislite izgled šare (mandale) koju ćete potom izraditi na većoj betoniranoj podlozi (igralištu). Dogovorite izgled zajedničkog crteža tako da počnete graditi od sredine (najčešće krug), a zatim se pravilno širite u sve četiri strane dodajući linije i likove. Na kraju osmislite ritam boja i prionite zajedničkom radu.

Odaberite vedar dan. Poigrajte se obrisima sjena. Djeca mogu zauzeti različite položajeve, a ostatak ekipe će brzo opcrtati obris sjene. (pojam obrisna crta) 
Nakon toga možete izraditi strip dodavanjem oblačića s tekstom i ostalih detalja na likove.
Eto, kako smo mi to uradili...
obris.jpg crtanje_1.jpg

2.     MOZAIK

Materijal: kamenčići i glina (glinamol)

Aktivnost: Sakupljajte lijepe kamenčiće dulje vrijeme, a zatim na drvenu podlogu (daščicu) umijesite glinu u sloju od 2 cm. Utiskivanjem kamenčića gradite mozaik stvarajući zanimljiv ritam veličina i oblika ili izradite crtež kamenčićima. Prema potrebi ostavite malo gline za učvršćivanje kamenčića. Kamenčiće također možete obojati temperom prije slaganja mozaika ili na kraju.


3.      OTISCI I ŠARE  

Materijal: listovi drveća, tempera, kolaž papir, ljepilo, škare

Aktivnost: Izrežite od kolaža lik životinje (papiga, kornjača, žirafa...). Namažite list drveta temperom i otisnite na lik životinje tako da postane šara na životinji (npr. perje papige ili šare žirafe.). Upotpunite  rad otiscima listova tako da nastane grmlje, šuma, oblaci i slično.


4.       ČESTITKA

Materijal: papir, boje, ljepilo, kolaž papir

Aktivnost: Izradite 3D čestitku tako da papir presavijate popola i razrežete dva jednaka zareza na spojenoj strani 3 cm od ruba papira s lijeve i desne strane. Taj srednji dio papira treba ugurati prema otvorenom dijelu papira i zagladiti.  Nastaje džepić u kojem ponovno treba prerezati dva zareza na gornjem sloju i ponoviti postupak uvijanja papira prema unutra. Kad se čestitka otvori nastaje dvostruka stepenica s većim i manjim pregibom od kojeg se može napraviti kuća, dvorac ili se na te stepenice lijepe likovi od kolaža (ribice, cvijeće...).


5.     SLIKANJE RUKOM

 Materijal: papir, tempera

Aktivnost: Slikanje rukom i prstima. Obojite dlan ruke i otisnite cvijet, leptirova krila, slon (tako da su prsti okrenuti prema dolje, a palac je surla). Dopunite rad otiscima prstiju koji mogu biti životinje (kokoš, pilići, gusjenica...) ili biljke (lišće, trava, latice...). Na kraju flomasterom docrtajte oči, usta i slične detalje.

6.     LJIGAVCI

 Materijal: vodene boje, slamčica, flomasteri

Aktivnost: Napravite mrlju od vodene boje i raspuhnite ju slamčicom na razne strane. Na postojeću mrlju možete dodati još jednu boju, pa opet raspuhnite. Ostavite da se mrlja osuši. Prema mašti flomasterom docrtajte detalje kao oči, usta, šapice, dlaku i slično kako bi nastalo neobično, ljigavo, svemirsko čudovište ili lik iz mašte.

7.     ŽIVOTINJE

 Materijal: novinski papir, selotejp, bijeli papir, tempera, brašno

Aktivnost: Izradite od novinskog papira lik životinje. Gužvajte papir i učvrstite ga selotejpom. (Izgled životinje potražite u knjizi ili promatrajte živu životinju, npr. zeca ili kornjaču). Natrgajte bijeli papir na trakice i umočite u gustu smjesu vode i brašna u koju ste dodali i malo ljepila. Namočene trakice slažite po modelu životinje dok ne prekrijete cijelo tijelo životinje slojem od pola centimetra. (Kaširajte.) Ostavite da se posuši najmanje jedan dan. Obojajte temperom.

8.     SLIKANJE UŽETOM

 Materijal: tanko uže, tempera, papir

Aktivnost: Trik je u tome da se nađe dobro uže koje mora biti tanko, ali teško. Provjerite tako da ga pustite da padne na stol, ako se namota u zanimljiv oblik, vjerojatno će biti dobro. Pokušajte s tankim užetom za vezivanje trsova. U čašici umutite temperu s vodom, dok ne nastane gusta tekućina. Umočite uže, držeći za jedan kraj. Položite namočeno uže na vrh bijelog papira i povucite prema dolje tako da ruka klizi po papiru. Nastat će zanimljiva šara u obliku cvijeta. Rad možete dopuniti šarom druge boje ili kistom.


9.     KAŠIRANA JAJA

 Materijal: ispuhano jaje, papir, brašno, ljepilo, tempera

Aktivnost: Ispuhano jaje kaširajte papirom. Trakice tankog papira namočite u smjesi vode i brašna u koje ste dodali malo ljepila. Uredno složite po jajetu uz pomoć kista. Pustite da se osuši. Obojajte gustom temperom. Ukrasite malenim šarama ili nacrtajte zečića, pilića ili razroko čudovište s velikim zubima.

10.  VRUĆA PASTELA

 Materijal: ispuhano jaje, svijeća, pastele

Aktivnost: Ispuhano jaje nabodite na štapić  za ražnjiće i ukrasite rastopljenom pastelom koju ste kratko držali na plamenu svijeće.Pustite da se boje prožimaju ili iskušajte na kraju grijanje obojanog jajeta iznad plamena i vrtite kako bi se boje još prelijevale.

11. RIBA

 Materijal: papir, flomasteri

Aktivnost: Nacrtajte veliku ribu po sredini papira i ukrasite flomasterima imitirajući prirodne šare kakve imaju tropske ribice.

12.  ROBOTI

 Materijal: razni materijal: spajalice, gumbići, žice, bočice, čepovi...

Aktivnost: Izradite robota od raznog materijala lijepljenjem i vezivanjem žičicama. Tijelo i ruke možete napraviti i od  pravokutnog papira kojeg ste svinuli kao za lepezu i pustili da se djelomično odmota.

13. SMIJEŠNI ČOVJEČULJCI

 Materijal: vodene boje, flomasteri

Aktivnost: Vodenim bojama napravite ovalne mrlje po papiru i pustite da se osuši. Flomasterima docrtajte lice, ruke, noge, šešire i slično kako bi dobili šaljive čovječuljke.

14. TIMSKI RAD

 Materijal: kolaž papir, uzica, ljepilo

Aktivnost: Timski rad. Izaberemo temu kao npr. zastave svijeta. Promatranjem zastava na fotografijama svatko bira zastave koje mu se sviđaju i izrađuje ih na presavinutom kartončiću u boji. Na kraju se izrađene zastavice prebacuju preko uzice (kao plahta preko užeta) i slaže se lanac zastavica. Zastavice možete izraditi i prema svojoj ideji (gusarske...).

15.  BUBA OD PAIRA

 Materijal: kolaž papir, šareni, masni papir iz novina

Aktivnost: Izrežite oblik bube iz tvrđeg papira u boji. Ukrasite krila šarenim papirom. Nalijepite oči (mogu biti i kupljene) i nožice (od papira ili čupave žice). Nekim bubama možete dodati krila od prozirnog papira.

16.  DINOSAURI

 Materijal: flomasteri, vodene boje

Aktivnost: Nacrtajte obris dinosaura i obojite ga vodenom bojom. Dok je još mokro kapajte drugu boju stvarajući zanimljive mrljice i šare koje se razlijevaju. (mokro na mokro)

17.  SLIKANJE PRIRODE

 Materijal: pastela, papir

Aktivnost: Nacrtajte veliku mrlju blijedo zelene boje i žućkasti obrub. Po zelenoj mrlji (predstavlja brežuljak) nacrtajte pravokutnike u raznim smjerovima oponašajući izgled njiva. Svaku njivu obojite i ukrasite drugom bojom i na drukčiji način. Po rubu nacrtajte kućice i crkvicu stvarajući crtež seoceta na proplanku. Docrtajte oblake, drveće i ptice.

18.  3D ČESTITKA

 Materijal: čvrsti papir, boje, skalpel

Aktivnost: Presavinite papir i uz spojeni rub nacrtajte polovicu ribe (rep i peraju te šiljastu glavu) Razrežite skalpelom uz rub, ali ne kod ruba. Otvorite čestitku i progurajte ribu na drugu stranu čime nastaje 3D čestitka. Ukrasite ribu i okoliš bojama. Dolje koralji i školjke, gore valovi.

19.  REKOMPOZICIJA

 Materijal:  crteži i fotografije iz raznih novina i omota, ljepilo, škare

Aktivnost: Prikupite lijepe fotografije i crteže, izrežite ih i rekomponirajte na svoj način.

20.  ŽIVOTINJE KAO ČESTITKE

 Materijal: papir, flomaster

Aktivnost: Presavinite papir i nacrtajte slona tako da mu leđa budu na preklopu. Izrežite životinju, ali ne na preklopu, kako biste dobili čestitku koja se može otvoriti i postaviti na stol. Flomasterom ucrtajte oči, uha, kljove i detalje.


21. SMOTULJCI

 Materijal: papir u boji, ljepilo

Aktivnost: namotajte papir na olovku dok se dobro ne narola. Izvadite olovku i narežite smotuljke na svakih pola centimetra. Smotuljcima izradite srce i nalijepite na podlogu od čvršćeg papira. Izradite čestitku. Od smotuljaka se može izraditi suzica, krilo leptira ili oblik srca.

22. KAŠIRANE KUTIJE

 Materijal:  čvrste kutije, papir, kolaž papir, brašno, ljepilo

Aktivnost: Čvrstu kutiju kaširajte bijelim ili jednobojnim papirom. Ostavite da se posuši najmanje jedan dan. Ukrasite kolaž papirom, temperom ili zvjezdicama od papira.

23. PLEMENSKE ŠARE

 Materijal: tempera, papir, škare

Aktivnost: Izrežite oblik guštera ili zmije od papira u boji. Izradite štambilj od polovice krumpira u kojoj izrežete pravokutni ili cik-cak oblik. Namažite štambilj temperom i otisnite šare u pravilnom ritmu. Rad dovršite utiskivanjem šara vrhom prsta. Koristite zemljane boje, crvenu, smeđu, žutu.

24. PANORAMA GRADA

Materijal: flomasteri

Aktivnost: Nacrtajte obrise zbijenih zgrada (panorama grada). Dodajte zgradama prozore tako da se usredotočite na jednu po jednu zgradu gradeći na njoj ritam jednakih prozora, balkona i fasadnih šara. Na kraju neke detalje pojačajte bojom ili kolaž papirom. (Npr. Prozor na crkvi izradite kao vitraj od kolaž papira.)

25.  PAPIRNO TKANJE

Materijal: kolaž papir, ljepilo

Aktivnost: Izrežite jednake trake u dvije boje. Nalijepite trake uz rub papira tako da se samo 1 cm trake drži za papir. Drugom bojom počnite tkati papirno tkanje tako da provlačite trakicu jedanput ispod, a jedanput iznad trake. Na kraju rubove zalijepite uz papir.

 

 Pogledano: 35062 puta.  Dodano: 12.09.2009. 08:48:21 od Natali Biškup
  Ocijenite članak:

Ocjena: 3.0/5 (Broj glasova: 154)