Cool School se mijenja

Početna

Podaci o autoru

Ime: Natali Biškup

Predmet: Matematika

Administrator i voditelj projekta

Pogledaj sve članke ovog korisnika!

Kako pamtiti?

Savjeti za bolje pamćenje

KAKO PAMTITI

1.Ono što ne čuješ ne možeš ni zapamtiti, zato je prvo i najvažnije na satu slušati i razmišljati o tome što čuješ.

2.Učitelji često govore brzo. To nije dobro. Zbog toga se morate ohrabriti i zamoliti učitelja da govori sporije.

3.Ako nešto ne razumiješ
sigurno misliš da su svi ostali razumijeli. Ali to nije tako. Često bi puno više naučili na satu kad bi bili hrabriji i pitali ono što ne razumijete.

Kad postaviš pitanje dobar učitelj će znati da slušaš. Odgovoriti će tako da ti bude zanimljivo slušati i dalje.
Ako ne pitaš, to će te spriječiti da dalje pratiš jer ćeš razmišljati o tome. Također možda više nećeš moći pratiti jer je za praćenje potrebno razumijevanje.

4.Ne možeš upamtiti sve. Zato je važno znati što je bitno. To možeš saznati tako da pratiš što je učitelj istaknuo kao posebno važno.

Bitne podatke učitelji zaokružuju ili podcrtavaju na ploči, a kad ih pišete u bilježnicu onda vas upozore da zapišete drugom bojom.

Definicije su i u udžbenicima istaknute drugom bojom.

Učitelji kod ponavljanja ili ispitivanja ističu i češće pitaju ono što je važno. Dobar učitelj će ti objasniti što trebaš naučiti za bolji uspjeh. (Zamoli učitelja za tu pomoć)

5
.Ponavljati se ne smije bez razmišljanja. Nije dovoljno da znaš neku godinu i događaj vezan uz nju. Takvo učenje napamet neće te učiniti boljim niti pametnijim. Dobro je naučeno samo ono gradivo za koje možeš svojim riječima odgovoriti na pitanje ZAŠTO?

Dobro je ponavljati na različite načine npr. šaptanjem, glasnim govorenjem, razmišljanjem ili pisanjem odgovora.

6.
Podatke koje trebaš naučiti dobro je razvrstati u neke odnose. Npr. možeš usporediti godine po važnosti i odlučiti koji je događaj važniji.

Ili dijelove tijela možeš
povezati po sličnosti; je li oku sličnije srce ili uho i zašto.

7.Ako prije ili poslije učenja dugo gledaš televiziju ili se igraš na računalu onda možeš biti siguran da ćeš dosta naučenog zaboraviti ili ćeš teško učiti. Zašto je to tako?

Da bi lakše pamtio mozak mora biti naspavan i odmoran. Sve ono što utječe na mozak s puno podataka smeta učenju.
Zato je najbolje prije i poslije učenja raditi nešto što odmara mozak, npr. igrati se neke pokretne igre, vježbati, šetati ili čak malo spavati.


8.
Da bi upamtio novo gradivo važno je kako razumiješ i znaš prethodno. Zato je bitno da prije učenja novog gradiva pitaš sve što ti je ostalo nejasno od prethodnog. Ako si dobro naučio tablicu množenja, onda ćeš lakše savladati pismeno množenje i dijeljenje, zar ne?
Pogledano: 27194 puta.  Dodano: 27.05.2007. 15:54:08 od Natali Biškup
  Ocijenite članak:

Ocjena: 3.3/5 (Broj glasova: 269)