Cool School se mijenja

Početna

Podaci o autoru

Ime: Vjeran Kokor

Predmet: Informatika

Škola: Poljoprivredno šumarska škola Vinkovci, Vinkovci

Pogledaj sve članke ovog korisnika!

Open Office

         Za instalaciju i korištenje paketa OpenOffice.org nije potrebno plaćati licenciju, već se on može koristiti bez ikakve naknade za sve namjene, kako u komercijalne tako i u obrazovne namjene.

         OpenOffice.org je raspoloživ na velikom broju platformi. To korisnicima omogućava znatno jednostavniju promjenu platformi ako se za to odluče. U ovom trenutku OpenOffice.org se može preuzeti u izvršnom obliku za ove platforme:

 

Microsoft Windows,

GNU / Linux,

Solaris,

FreeBSD,

MAC OS X.

 

         OpenOffice.org je dostupan i na velikom broju jezika (više od četrdeset) a za više od sedamdeset jezika, uključujući i hrvatski, dostupne su provjere pravopisa i rastavljanja riječi. Svi dijelovi paketa OpenOffice.org imaju slično sučelje i međusobno su dobro integrirani. To omogućava jednostavnu razmjenu podataka i brz prijelaz iz jednog dijela u drugi. Svi dijele zajedničke provjere pravopisa i ostale programske alate koji se koriste dosljedno u svim njegovim dijelovima. Prilikom otvaranja datoteke, OpenOffice.org će sam zaključiti koji od programskih alata je najprikladniji za njeno uređivanje. Tako je, na primjer, iz programskog alata Calc otvoriti datoteku koja je pisana u programskom alatu Writer. U tom slučaju automatski će se pokrenuti Writer u kojem će se učitati datoteka. OpenOffice.org koristi otvoreni zapis datoteka Open Document Format (ODF) čija norma je javno dostupna, te prihvaćena ISO/IEC 26300. Temelji se na XML obliku koji je zajedno sa slikama sažet u jednu datoteku upotrebom standardnog zapisa ZIP. Otvorena norma omogućava pristupanje podacima i iz nekog drugog programa. Tako je, na primjer, lako izraditi program koji će otvoriti dokument pisan u Writeru, u njega upisati neki tekst i zatim ga spremiti u toj istoj datoteci. Sve ovo je moguće bez instalacije programskog alata Writer na računalu na kojem se izvodi ova radnja.

 


Dijelovi uredskog paketa OpenOffice.org

OpenOffice.org se sastoji od nekoliko osnovnih programskih alata:

Writer – Obrada teksta,

Calc – Tablične kalkulacije,

Impress – Prezentacije,

Draw – Vektorska grafika,

Base – Baza podataka,

Math – Prikaz matematičkih formula i jednadžbi.

 

Writer – obrada teksta

Writer je program za obradu teksta, izradu pisama, izvještaja, brošura i drugih dokumenata. U svaki od dokumenata moguće je umetnuti grafiku i objekte. Writer može čitati i snimati podatke u nekoliko zapisa kao što su:

ODT – vlastiti zapis temeljen na otvorenoj normi ISO/IEC 26300 za elektroničke

uredske dokumente,

DOC – inačica zapisa Microsoft Word dokumenata,

HTML – Hypertext Markup Language – zapis dokumenata weba,

XHTML – Extended Hypertext Markup Language – prošireni zapis dokumenata

weba,

XML – Extended Markup Language – prošireni zapis dokumenata weba,

PDF – Portable Document Format – samo kreiranje, ne i otvaranje .pdf

dokumenata,

i mnogi drugi.Pogledano: 584 puta.  Dodano: 28.11.2015. 09:58:37 od Vjeran Kokor
  Ocijenite članak:

Ocjena: 2.6/5 (Broj glasova: 22)